Energia tanúsítvány

Energia tanúsítvány

PDFNyomtatásE-mail
Tartalomjegyzék
Energia tanúsítvány
7/2006. (V. 24.) TNM rendelet
176/2008 (VI. 30) Korm. rend
Energetikai osztályok
Minden oldal

A tanúsítás építésügyi műszaki szakértői tevékenység , végzése a Magyar Mérnöki Kamaránál és a Magyar Építész Kamaránál egyaránt jogosultsága vizsga letételéhez kötött.

A tanúsítási folyamat célja a tulajdonos tájékoztatása az épület energetikai minőségéről. Az épület energetikai tulajdonságainak javítása, az épületgépészeti berendezések megfelelő kiválasztása, optimális üzemeltetése és rendszeres karbantartása a tulajdonos (használó) érdeke , ezért egyenlőre a jogszabály nem szankcionálja a tanúsítvány hiányát, de az energiahatékonysághoz fűződő uniós és hazai elvárásokra figyelemmel ez valószínűleg belátható időn belül meg fog történni.

A tanúsítvány három fő részből áll:

  1. az épület tényleges energiafelhasználásnak számítással történő megállapítása (becslése),
  2. a számítás eredményének és a rá vonatkozó követelmény összehasonlításával az épület +A-I. követelményskálán belüli minőségi osztályba sorolása,
  3. energia-megtakarítást eredményező üzemviteli korszerűsítési javaslat.

A tanúsítvány érvényességi ideje 10 év.
Tekintettel arra, hogy a tanúsítvány viszonyítási alapját az energetikai követelmények jelentik, ezek megváltozása esetén az adott épületnek a minőségi osztályba sorolását is értelemszerűen meg kell ismételni.

Az alábbiakban a jogi háttérről kaphatnak tájékoztatást.

 2013. január 07. hétfő, 15:33