Környezettudatos épület rehabilitáció, épületek energetikai korszerűsítése megújuló energiaforrásokra alapozva

Környezettudatos épület rehabilitáció, épületek energetikai korszerűsítése megújuló energiaforrásokra alapozva

PDFNyomtatásE-mail

Az elmúlt években lényeges áttörés történt a szigetelési és gépészeti megoldások területén. Az épület gépészetben olyan technológiai ugrás történt, mely az 1990-es évek informatikai változásához hasonlítható.

Az épület gépészeti megoldások lehetővé teszik, hogy a korábbi energia mennyiség töredékével ki lehessen fűteni az épületeket. A gépészeti megoldásokhoz olyan elektronikai-informatikai és vezérlési rendszerek kapcsolhatók, melyek un. intelligens épületek hozhatók létre. Ezek automatizált önvezérléssel ellenőrzik, optimalizálják az energiafelhasználást.

Az ilyen rendszerek kiépítése látszólagos költség többletet jelent (általában épületenként 15%), de a többlet költségre vetített megtérülés három-négy év alatt megtörténik. Két előnnyel jár: 1) az épületek fenntartása költség szempontból optimalizálhatók és a felhasználókhoz idomíthatók; 2) az un. rezsiköltségek optimális tervezés esetén szinten tarthatók.

Az optimális energiaellátó rendszer épületek rehabilitációja esetében az ún. aditiv total energia rendszer, mely a különböző energia átalakító optimált kombinációjából adódóan a legelőnyösebb energiaellátás biztosíthatja. Figyelem, minden egyes épületnél egyedi vizsgálat szükséges az optimált kombináció eléréséhez.

Felmérések alapján a hátrányos helyzetű településekre bevitt költségvetési források 85%-a kiáramlik ezekről a településekről. A kiáramlott források 70%-a valamilyen energia szolgáltatóhoz áramlik egy lépésben. Ez a mérték csak akkor csökkenthető, ha ezek a települések berendezkednek az önellátásra. Ennek feltétele a munkamegosztás kialakítása és a költségek csökkentése. Egy 1500 fős kistelepülésen egy főre jutó 23 ezer Ft/ hó jövedelemmel számolva éves szinten 414 millió forint tőkekiáramlással számolhatunk. Ennek az 50%-a a településen tartható lenne, ha a település szintű munkamegosztás működne. Ez a vásárlói kosárban élelmiszerként és energia költségként jelentkezik.

 

2013. január 07. hétfő, 13:01